Naučnici pronašli ISTETOVIRANE MUMIJE?!

Autor:

Razonoda

04.03.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su otkrili najstarije tetovaže na svetu koje prikazuju figure životinja na rukama dve drevne egipatske mumije, objavio je Britanski muzej.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muška je mumija imala tetovažu bika i berberske ovce na nadlaktici dok je ženska mumija imala linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu

Tetovaže su na prirodnom svetlu nalikovale tamnim mrljama, ali naučnici Britanskog muzeja i fakulteta za orijentalne nauke univerziteta Oksford, 2017. su otkrili da se radi o tetovažama, i to uz pomoć infracrvene fotografije, prenosi Hina.

- To zapravo daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja - kaže Danijel Antan, kustos u Britanskom muzeju.

- Lokacije tih tetovaža na nadlaktici i ramenu sugerišu da je trebalo da budu vrlo vidljive - kazao je dodajući da su dosadašnji dokazi prvih tetoviranja u Africi bili hiljadu godina mlađi.

Naučnici kažu da je ženska tetovaža možda označavala status, hrabrost ili mistična znanja dok su muške tetovaže verovatno označavale muževnost i snagu

Mumije su otkrivene pre stotinu godina u egipatskom gradu Gebeleinu, oko 40 kilometara južno od današnjeg Luksora. Datiraju iz 3351. do 3017. p.n.e. što je razdoblje drevnog Egipta, pre nego što je ujedinjen pod prvim faraonom.

Pre tog otkrića arheolozi su verovali da su se u Egiptu tetovirale samo žene jer su tetovaže samo prikazivale ženske figure iz tog razdoblja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Najstarije preživjele tetovaže bile su geometrijske na mumificiranom telu Otzi, koji je živio pre 5.300 godina i otkriven je očuvan u italijanskim Alpama 1991.

Istraživanje su vodili Antoan i Rene Fridman s Oksforda i rezultati su objavljeni 1. marta u časopisu Journal of Archaeological Science.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading