Srbija na zavidnom mestu po broju naučnih radova u svetu!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

02.03.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je podigla kvalitet i broj naučnih aktivnosti i radova u poslednjih 10 godina i sada se nalazi na 46. mestu po produkciji naučnih radova na svetu, izjavio je danas Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Popović je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu najavio da će Ministarstvo prosvete uputiti javni poziv za 1000 mladih naučnika da učestvuju u projektima domaćih naučnih institucija koji mogu da doprinesu razvoju privrede.

- Želimo da bolje i kvalitetnije iskoristimo ozbiljan naučni potencijal koji u zemlji postoji, uprkos prisutnoj inerciji u sistemu i zato upućujemo ovaj poziv - rekao je Popović na međunarodnoj koferenciji koju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Dunavski Transnacionalni Program (program EU).

- Glavni proizvod ovog projekta je multidisciplinarni program koji treba da unapredi nivo znanja i veština koje postoje u društvu vezanih za razvoj projekata koji se odnose na tehnološke i socijalne inovacije. Svedoci smo da inovativnih ideja ima, mogućnosti za finansiranje takođe.

Glavno usko grlo za efektniji razvoj inovacione delatnosti je nedostatak znanja i praktičnih veština - rekao je prodekan Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Na konferenciji pod nazivom "Prevazilaženje barijera kod upravljanja istraživačkim projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u dunavskom regionu" učestvovalo je više od 70 stručnjaka iz čitavog regiona iz oblasti inovacija, nauke i biznisa.

Inače, Dunavski transnacionalni projekat uključuje 11 partnera iz devet zemalja u regionu Dunava: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading