NEMOGUĆA MISIJA POSTAJE REALNOST: Uskoro ćemo se voziti letećim taksijem!

Autor: Republika

Razonoda

09.02.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojne tehnološke firme već ozbiljno rade na razvoju letećih taksija, vozila koje bi s ili bez vozača rešile problem gradskih gužvi i omogućile ljudima da brzo i jednostavno dođu na svoje destinacije.

RepublikaFoto: twitter.com/CaddtechSA

U električni leteći taksi uložili su čak i Toyota i Intel.

Međutim, posebnu je pažnju probudila tajanstvena kompanija koja je prikuplila 100 miliona dolara kako bi dovršila svoj električni leteći taksi. U gotovo nepoznatu kalifornijsku firmu Joby Aviation, veru i novac su uložili veliki investitori, među kojima su poznati proizvođač automobila Toyota i proizvođač čipova Intel.

Finansijska sredstva biti će namenjena razvoju S2 letelice koja bi mogla dosegnuti brzinu od 321 kilometara na sat, a snagu bi crpila iz nikal kobalt manganskih baterija.

Pogonjena sa 16 električnih propelera, ovoj letelici ne bi trebala pista za uzletanje i sletanje, već bi joj dovoljan bio i ravan krov neke zgrade.

Poslednji prototip navodno može postići dvostruko veću brzinu od helikoptera i to zahvaljujući propelerima koji se sklapaju nakon uzletanja.

U Joby Aviationu ovu letelicu vide kao lično prevozno sredstvo budućnosti koje će ljude prevoziti na odmor, posao ili tokom dana na različite destinacije unutar grada.

Uvereni su da će u budućnosti hiljade ovakvih malih električnih letelica leteti nebom, a ljudi će ih naručivati putem aplikacije za pametni telefon, kao što danas naručuju taksi ili Uber.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading