Veštačka inteligencija pobedila čoveka na testu čitanja

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

19.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštačka inteligencija (AI) pobedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stenford. Program veštačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu "Alibaba" ostvario je prvu pobedu mašine nad čovekom u ovoj oblasti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera

Test su dizajnirali stručnjaci za veštačku inteligenciju na Stenfordu kako bi izmerili kompjutersku sposobnost za čitanje. 

Alibabin kompjuterski program je prvi koji je pobedio ljudsku rasu. 

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinom" Odeljenju za istraživanje veštačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu "velikom čašću". 

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera. 


- Ova tehnologija može da bude postepeno primenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom delatnošću - procenjuje Luo. 

Alibaba je već upotrebio takvu tehnologiju tokom praznika, koristeći kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi. 

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stenforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru da Alibabino delo predstavlja odličan početak 2018. za veštačku inteligenciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading