Kina planira da gaji biljke na tamnoj strani Meseca!

Autor: Republika

Razonoda

06.01.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina će poslati posebnu sondu na tamnu stranu Meseca i uzgajati biljke na neistraženom području nazvanom Basen južni pol Ejtken, navode naučni portali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova svemirska misija "Čange četiri" biće lansirana u junu, raketom "Dugi marš četiri C", koja će poneti 425 kilograma težak relejni satelit i postaviti ga u orbitu 60.000 kilometara iza Meseca.

Drugim lansiranjem, nakon toga, biće poslat rover na dalju stranu Meseca koji će relejni satelit navoditi da bezbedno sleti.

Biće to prvo spuštanje na tamnu stranu Meseca, u neistraženo područje nazvano Basen južni pol Ejtken, ogromni basen na južnoj polulopti koji se prostire od Mesečevog južnog pola do kratera Ejtken.

Kinezi će poslati rover koji će sadržavati "pribor za povrtarstvo", koji bi trebalo da pripremi put za ljudsku stanicu proučavanjem načina na koji biljke rastu na Mesečevoj površini.

Uz biljke, rover će poneti i insekte, navodi list "Dejli mejl", a prenosi N1.

"Kinezi probijaju sve dosadašnje granice ovakvom tehnički izazovnom misijom", ocenjuje Brajan Hervi, analitičar za istraživanja svemira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading