UPOZORENJE NAUČNIKA: Velikoj Britaniji preti ledeno doba!

Autor: nezavisne.com

Razonoda

02.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanjem modela Sunčeve aktivnosti čiji je uzrok magnetno polje predviđa se da će se reka Temza za dve decenije zamrznuti, kao i da Velikoj Britaniji preti malo ledeno doba, tvrde eksperti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Reka Temza

Malo ledeno doba koje bi dovelo do zamrzavanja velikih reka moglo bi da pogodi Britaniju za manje od dve decenije, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Velikoj Britaniji i Rusiji.

Matematički model Sunčeve magnetne aktivnosti pretpostavlja da bi temperatura mogla da počne da opada od 2021. godine ističući da bi do 2030. bilo moguće klizanje na Temzi.

Tim istraživača predvođen profesorkom matematike Valentinom Zarkovom sa Univerziteta Nortumbrija je na osnovu radova kolega iz Moskve predvideo kretanje dva magnetna talasa koje stvara Sunce.

Na osnovu dobijenih rezultata, naučnici pretpostavljaju da će doći do naglog opadanja intenziteta magnetnih talasa u tri solarna ciklusa s početkom 2021. godine, u trajanju od 30 godina.

Ima nade

Zarkova navodi da se ovaj model za 97 odsto poklapa sa prethodnim malim ledenim dobima koji su zahvatili ovu oblast. Međutim, ona upozorava da se njihovo istraživanje ne može koristiti kao dokaz da će do toga zaista doći, a kao jedan od razloga navodi globalno zagrevanje.

- Nadam se da globalno zagrevanje neće sprečiti nastupanje malog ledenog doba, dajući čovečanstvu šansu da za 30 godina reši problem zagađenosti - ističe profesorka.

Ona upozorava da bi takvo stanje moglo da traje sve dok se ponovo ne aktiviraju magnetni talasi 2050. godine.

- Do tada moramo pripremiti sve na Zemlji za sledeću solarnu aktivnost - dodaje Zarkova.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading