Muzej Nikole Tesle u 2017. obišlo 120.000 posetilaca

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

26.12.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muzej Nikole Tesle obišlo je ove godine rekordnih 120.000 posetilaca, a muzej je organizovao izložbe u Sloveniji, Moskvi, Pertu, Sidneju i Šangaju, rekao je direktor te ustanove kulture Branimir Jovanović sumirajući rezultate ostvarene tokom 2017.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Muzej Nikole Tesle

- Mi smo jedini muzej iz Srbije koji je predstavljao našu zemlju na konferenciji ''Brismis'' pre mesec dana u Pekingu, gde smo potpisali pismo o nameri organizovanja velike izložbe u Šangaju iduće godine - rekao je Jovanović, prenosi "Beoinfo". 

Jovanović je kazao i da su uspostavili dobre kontakte sa Muzejom istorije nauke u Oksfordu, Aleksandrijskom bibliotekom, da pripremaju izložbu u Berlinu i japanskom gradu Hofu. 

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić sa saradnicima je obišla renoviranu konzervatorsku laboratoriju u kojoj se već 10 godina obavlja konzervacija dokumenata iz Tesline lične arhive. 


- Prostor je renoviran kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rad na očuvanju ovih dokumenata, koje je Unesko proglasio za deo programa ''Pamćenje sveta''. Nabavljena je savremena oprema, a svake godine Sekretarijat za kulturu opredeljuje sredstva za stručnu konzervaciju papira - istakla je Jevtić. 

Ona je konstatovala da Muzej Nikole Tesle danas ima najbolje moguće uslove za čuvanje u Srbiji, što je veoma značajno jer će se tako sačuvati zaostavština velikog naučnika za buduće generacije i ocenila da ta ustanova kulture dodatno doprinosi atraktivnosti Beograda kao turističke destinacije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading