Mnoštvo zabavnih noviteta na 11. Festivalu nauke

Autor: Tanjug

Razonoda

01.12.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovogodišnji 11. Festival nauke, koji se održava od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, imaće nekoliko novina, između ostalog Porodični dan, Malu naučnu binu i naučni poligon "Nauka u pokretu .

Foto: pixabay.com
Mnoštvo noviteta na 11. Festivalu naukeSvojevrsna zona posvećena svemu što se kreće, kako oko nas tako i u nama, predstaviće naučne izazove iz oblasti fizike, elektronike, speleologije, ali i predškolske pedagogije.

Predstavnici Fizičkog fakulteta u Beogradu pokazaće kako je moguće pomeriti svet samo uz pomoć jedne sasvim jednostavne, ali posve moćne poluge.

Naučna kolica i klackalice, baš kao i Arhimedov katapult, upravo zahvaljujući polugama i naučnim zakonima, pretvoriće se u sprave koje imaju supermoći.

Postavka Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja

Oni koji se i dalje pitaju kako to naši sportisti postižu izvanredne rezultate dobiće odgovore na postavci Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Posebno osmišljeni izazovi za mišiće ili pak testovi za reflekse, uz nezaobilazan basket, ali sa "pametnom" loptom, otkriće posetiocima zanimljivosti vezane za ljudsko telo i njegove sposobnosti.

Koje to veštine poseduju cirkuski izvođači otkriće udruženje "Cirkusfere", čiji članovi vešto krše zakone fizike svakim svojim pokretom pa su poigravanje sa gravitacijom ili žongliranje uz pomoć sile ubrzanja samo su neki od rariteta koji će biti prikazani na njihovim radionicama.

U okviru "Ekspertinejdžer zone" talentovani srednjoškolci iz Gimnazije "Sveti Sava iz Požege otkriće svojim vršnjacima, tajne Koriolisove vrteške na kojoj se deca svakodnevno zabavljaju u parku.

Uz pomoć savremene tehnologije, lasera, senzora i tastera ovi tinejdžeri testiraće reflekse onim najhrabrijim posetiocima.

Najmlađe posetioce festivala dočekaće njihovom uzrastu prilagođen poligon predškolske ustanove Dr Sima Milošević iz Zemuna gde će deca moći će da se oprobaju u za njih kreiranim vežbama, da savladaju prepreke uz pomoć različitih sprava i rekvizita i tako, jedan na jedan, nauče nešto više o tome na koji se sve način može kretati njihovo telo.

Porodični dan i Mala naučna bina

Jedan od važnih noviteta ovogodišnjeg festivala je uvođenje Porodičnog dana u nedelju, 17. decembra i samo tada na Naučno-fantastičnoj bini nastupiće omiljeni "superheroj" Festivala nauke Milan Popović, sa svojim uvek eksplozivnim i zabavnim naučnim eksperimentima.

Prvi put na festivalu će biti predstavljena Mala naučna bina, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja iskustva i saznanja iz brojnih naučno popularnih oblasti.

AHHAA Centar iz Estonije, kroz svoj naučni šou program Spasavaj se ko može isprobaće sve one lude stvari koje roditelji (s pravom) brane svojoj deci, a nastupiće i čuveni američki komunikator nauke Stiv Vulf, koji stoji iza kaskaderskih vratolomija u brojnim holivudskim hitovima u kojima su igrale zvezde kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Robert de Niro.

Iz Francuske dolazi trupa "La Belle Apocalypse koja će se usredsrediti na cirkusku umetnost i uz pomoć fizičara objasniti kako se to vrti čuveni gimnastičarski točak, šta se dešava sa osobom koja je u njegovom centru i na šta se, osim na poverenje svojih kolega, oslanjaju izvođači dok na nekoliko metara visine izvode čuvene akrobacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading