UDRUŽUJU SE Google, Facebook, Microsoft i Twitter!

Autor: engadget.com, Republika

Razonoda

24.07.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri najveće tehnološke kompanije udružile su se kako bi korisnicima omogućile da lakše otpremaju, te šalju podatke između njihovih servisa.

Foto: pixabay.com

Naime, Google, Microsoft, Facebook i Twitter najavili su 20. jula da pokreću Transfer Project (DTP) - open-source inicijativu koja će služiti za kreiranje alata koji omogućavaju korisnicima da lakše barataju svojim podacima, što stvara prostor za otvoreni dijalog sa developerima i korisnicima, što je jedan od uslova da se stvari kreću napred.

DTP će funkcionisati uz pomoć serije adaptera koji mogu da raščlane API-je u lako razumljive pakete podataka, a adapteri će dolaziti u dva oblika: kao adapteri za "uvoz", te kao oni za "izvoz" podataka, te oni za autentifikaciju, čiji će zadatak biti da obezbede sigurnost podataka.

RepublikaFoto: pixabay.com

U teoriji to znači da će neki korisnik svoje Instagram fotografije moći da pošalje na Flickr ili na Google Photos, a da ne mora da ih prethodno otprema na svoj uređaj, a da bi ih potom postavio na novu platformu. Kada bude završen, novi sistem bi trebalo da pokriva različite tipove podataka, uključujući mejlove, kontakte, kalendare, te rasporede.

Transfer Project je još uvek u fazi razvoja, te nije dostupan javnosti, a najava prati primenu GDPR regulative u Evropskoj Uniji, te je u skladu sa zahtevom da sve kompanije moraju da obezbede neku vrstu alata za preuzimanje podataka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading