NAJVEĆI IT SKANDALI U 2017. GODINI!

Autor: telegraf.rs

Razonoda

08.01.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U godini koja je za nama skandali nisu zaobišli ni IT industriju, pa je prestižni magazin "Forbes" sastavio listu najvećih "tech" skandala koji su se desili u 2017.

RepublikaFoto: pixabay.com
Svaka kompanija je imala po neki promašaj

Suzana je otkrila da u Uberu postoji seksistička kultura

Suzan Fauler, inženjer u Uberu, je u februaru u svom blogu opisala mizoginističko okruženje u čuvenoj transportnoj kompaniji. Tim povodom je Uber pokrenuo internu istragu kako bi rešio problem.

Inženjer Google-a poslao je seksističku poruku

U avgustu 2017. inženjer Džejms Damur je objavio internu poruku "protiv raznolikosti" citirajući pogrešno protumačene Google-ove pokušaje da kreira inkluzivno društvo za žene. Google-ov potpredsednik za raznolikosti, integritet i upravljanje odmah je demantovao ovakve navode, a Damur je ubrzo dobio otkaz.

RepublikaFoto: pixabay.com

Uber priznao da je 2016. godine bio žrtva hakerskog napada 

Još jedan "tech" skandal u godini za nama ima veze sa Uberom. Ova kompanija je priznala da je u oktobru 2016. godine bila žrtva hakerskog napada koji je ugrozio lične podatke 50 miliona korisnika, kao i sedam miliona vozača.

Direktor sigurnosnog odeljenja Ubera, Džo Salivan, i njegovi bliski saradnici bili su primorani da napuste kompaniju jer su pokušali da prikriju napad. Oni su hakerima platili 100.000 dolara kako ne bi objavili podatke.

Equifax objavio da su hakeri upali u njihove sisteme

Kompanija koja prikuplja informacije o potrošačkim kreditima od 800 miliona ljudi i 88 miliona kompanija širom sveta objavila je u septembru da je bila žrtva hakerskog napada.

Napad se dogodio tokom leta i u njemu su ukradeni lični podaci 143 miliona ljudi. Da situacija bude još gora, pojavile su se informacije da je napad sponzorisan od strane države.

Svedočenje o umešanosti Rusije u predsedničke izbore u Americi 2016.

Advokati tri najveće kompanije na internetu su u oktobru stajali ispred Kongresa, gde su objašnjavali specifične mogućnosti svojih platformi i na koji način su one mogle da se iskoriste za utisanje na predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Apple priznao da namerno usporava iPhone telefone 

Iako ovaj događaj "Forbes" nije uvrstio u svoju listu, mi smo ipak rešili da ga dodamo ovde. Tehnološki gigant je pred sam kraj 2017. godine zvanično priznao da je u iOS operativni sistem dodao kod koji će usporiti telefone koji u sebi imaju dotrajale baterije.

Apple se pravdao da je ovu opciju dodao kako bi se produžio vek iPhone-a i kako ne bi došlo do slučajnog isključivanja i oštećenja, ali se korisnicima nije dopalo što je sve to urađeno pod velom tajne. Na kraju je Apple priznao grešku, izvinio se korisnicima i smanjio cenu zamene baterije.

Sada svi korisnici iPhone-a bateriju mogu da zamene za 29, umesto 79 dolara koliko je to koštalo pre ovog skandala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading